Поступци пред универзалним телима за заштиту људских права – актуелна питања и перспективе - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Овај рад се бави питањем рада међународних комитета за заштиту људских права који су основани универзалним уговорима за заштиту људских права, као што су Међународни пакт о грађанским и политичким правима, Конвенција против тортуре, Конвенција о елиминисању расне дискриминације и други. Комитети имају надлежност за разматрање извештаја држава уговорница о примени релевантног међународног уговора којим су основани. Посебан значај имају поступци по међудржавним и појединачним представкама. Потребно је да се испуне одређени услови допуштености представке који су готово идентични. Пре покретања међународног поступка, даје се прилика држави чланици да исправи штетне последице настале кршењем људских права и из тог разлога, сва унутрашња правна средства морају да буду искоришћена. Такође, мора да постоји и усклађеност представке са конкретном конвенцијом, односно да се у њој појединац позива на кршење права предвиђеног конвенцијом . У поступцима пред комитетима истражују се чињенице и доноси се одлука, односно гледиште о томе да ли је повређено одређено људско право. Током поступка је могуће изрећи привремене мере, како би се спречио настанак непоправљиве штете по подносиоца представке. Одлуке комитета нису обавезујуће, али утичу на државу да поштује људска прва појединаца у оквиру своје надлежности. Увођење обавезности одлука би допринело ефикаснијој заштити пред овим телима, али за то мора да постоји пристанак држава чланица и да дође до измене уговора, којим су комитети и основани.