ФОРМА ОБЕЋАЊА ПОКЛОНА ПОКРЕТНЕ СТВАРИ - Miščević, Nikolina B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: У раду ће бити речи о форми уговора о поклону који за предмет има пренос права својине на покретној ствари. Тачније, предмет рада је форма обећања поклона покретне ствари, тј. уговора о поклону који се закључује без истовремене предаје ствари. Како уговор о поклону није регулисан важећим прописом на њега се примењују правила предратног права. Међутим, када је реч о форми уговора о поклону, у домаћем праву од Српског грађанског законика до данас срећу се законодавна решења и предлози решења којима се она на различите начине регулише. Због тога није сасвим једноставно дати одговор на питање која би правила требало применити на питања која се тичу форме обећања поклона покретне ствари. Такође, у домаћој теорији спорна су и друга питања у вези са формом обећања поклона. У раду су изложене одредбе којима је форма обећања поклона у домаћем праву била регулисана, како оне из прописа који су ступили на снагу, тако и оних који су остали на нивоу предлога, као и решења из упоредног права која су законодавцу послужила као узор приликом њеног регулисања. Поред тога, изложена су различита схватања домаћих аутора о форми обећања поклона и последицама недостатака форме. На крају, у раду је дат предлог начина на који би форму обећања поклона требало регулисати како би се отклониле постојеће нејасноће. Кључне речи: форма уговора, уговор о поклону, обећање поклона, форма обећања поклона, последице недостатака форме обећања поклона.