ДА ЛИ ЈЕ ВРЕМЕ ЗА УВОЂЕЊЕ САМОПРОЦЕНЕ РЕСТРИКТИВНИХ СПОРАЗУМА У ПРАВО КОНКУРЕНЦИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ? - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: У 2018. години формирана је радна група за израду новог Закона о заштити конкуренције. Једно од питања које је постављено је да ли у домаћем праву треба задржати механизам појединачног изузећа рестриктивних споразума од забране, увести самопроцену или треба усвојити средње решење којим би се учесницима на тржишту омогућило да одлуче да ли желе да самовреднују свој споразум или да оцену споразума изврши Комисија за заштиту конкуренције. У овом раду аутор излаже предности и недостатке појединачног изузећа и самопроцене, указује на отворена питања у вези са механизмом самопроцене и, на крају, износи могућа решења de lege ferenda.