ИНФОРМАЦИОНО ДРУШТВО ИЗМЕЂУ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ И ЈАВНОГ ДОМЕНА - Marković, Slobodan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: Информационо друштво је амбивалентно према праву интелектуалне својине. С једне стране, оно је резултат технолошког и економског напретка који је донекле резултат деловања права интелектуалне својине. С друге стране, интелектуална својина у неким аспектима почиње да ограничава корисност расположивих технолошких могућности информационог друштва. Указујући на осетљивост границе између слободе конкуренције и искључивих права интелектуалне својине, односно јавног и приватног домена, аутор ставља нагласак на јавни домен као културни и економски ресурс који добија ново значење у савременим технолошким и привредним условима. Насупрот релативној пасивности законодавца да прилагоди право интелектуалне својине новим условима, евидентан је процес приватне реконфигурације односа на тржишту информација, којим се јавни домен проширује тако што се титулари права интелектуалне својине уздржавају од вршења својих искључивих овлашћења.