ДА ЛИ ЈЕ ТЕРИТОРИЈАЛНА АУТОНОМИЈА ВОЈВОДИНЕ ДЕО УСТАВНОГ ИДЕНТИТЕТА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Simović, Darko Z (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Република Србија још увек нема јасно дефинисан уставни идентитет. Једно од деликатних питања из те сфере је и то да ли је територијална аутономија Војводине постала део уставног идентитета Републике Србије. Афирмативан одговор би могао да се заснује на уверењу да је територијална аутономија непрекидан облик децентрализације државне власти већ више од седам деценија. Међутим, уколико се има у виду чињеница да се територијална аутономија све време мењала и кретала између екстремних модела, који при том не одговарају теоријском појму територијалне аутономије, може се закључити да је Аутономна покрајина Војводина постојан елемент уставног система Републике Србије само номинално и то по форми, али не и по садржини. Уједно, постојећи модел територијалне аутономије се оспорава уз критику да је њен ниво низак, а да су уставна јемства слаба и неделотворна. Такве речи јасно сугеришу да уставни модел територијалне аутономије још увек није добио свој коначан облик. Имајући у виду да је територијална аутономија често била дезинтегришући фактор, као и да изузев традиције која је такође упитна, не постоје други уверљиви разлози за опстајање Аутономне покрајине Војводина, Република Србија треба да се окрене неком другом моделу територијалне децентрализације државне власти. Кључне речи: устав, уставни идентитет, територијална аутономија, националне мањине, Република Србија, Војводина.