ДЕЛЕГАЦИЈА КРАЉЕВИНЕ СХС У ВЕРСАЈУ И ВОЈВОДИНА - Krstić Mistridželović, Ivana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Сажетак: У раду је анализирана политика Делегације Краљевине СХС на Мировној Конференцији у Версају у погледу Војводине, која је одлуком Велике народне скупштине у Новом Саду од 25. новембра 1918. године присаједињена Краљевини Србији и прводецембарским уједињењем ушла у састав новоформиране Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. У уводном делу рада укратко су изложена питања важна за рад Делегације у територијалним питањима. Потом су анализирани спољашњи фактори који су представљали објективну претњу по политику Делегације у погледу Војводине. У раду су даље разматрани унутрашњи фактори који су реметили изградњу јединствених ставова југословенске Делегације у Версају спрам Војводине. Анализиране су и различите концепције о границама југословенске државе у Делегацији и рад Етнографске секције који је био посебно значајан у одређивању територије Војводине и разграничења са суседним државама. На основу тих анализа у завршним разматрањима изнети су поједини закључци и дата општа оцена о раду Делегације Краљевине СХС у Версају у погледу Војводине.