MEĐUNARODNOPRAVNI ASPEKTI SLUČAJA ARHIPELAGA ČAGOS - Kovač, Kristian Z (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Arhipelag Čagos je teritorija koja je 1965. godine odvojena od Mauricijusa, tadašnje kolonije Ujedinjenog Kraljevstva, na osnovu Lankasterskog sporazuma koji je Vlada kolonije Mauricijus zaključila sa Vladom Ujedinjenog Kraljevstva. Iste godine, Ujedinjeno Kraljevstvo osniva Britansku Teritoriju Indijskog Okeana koja obuhvata, između ostalog, i teritoriju ovog arhipelaga. Mauricijus je stekao nezavisnost 12. marta 1968. godine, dok je arhipelag Čagos ostao pod kolonijalnom upravom Ujedinjenog Kraljevstva. Mauricijus i dalje smatra arhipelag Čagos svojom teritorijom i kontinuirano pokušava da upotrebi dostupne međunarodnopravne mehanizme u cilju osporavanja odvajanja arhipelaga Čagos 1965. godine. Autor istražuje međunarodnopravne aspekte dugogodišnjeg spora između Mauricijusa i Ujedinjenog Kraljevstva, poput pitanja depopulacije arhipelaga Čagos, pitanja proglašenja zaštićenog morskog područja od strane Ujedinjenog Kraljevstva 2010. godine povodom kojeg je Mauricijus inicirao arbitražni postuak na osnovu Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora iz 1982. godine, kao i pitanja dekolonizacije i prava naroda na samoopredeljenje povodom kojeg je Generalna skupština Ujedinjenih nacija Rezolucijom 71/292 od 22. juna 2017. zatražila Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde doneto je 25. februara 2019. godine.