Odrzaj kao nacin sticanja prava stvarne sluzbenosti - Dolović Bojić, Katarina G. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2020)
Стварне службености су, чини се, тема која је неоправдано запостављена у теоријским радовима наших правника. Област стварних службености многи сматрају сувише „руралном“ и не толико корисном за данашње време, те из тог разлога и незанимљивом да би се њоме бавили. С друге стране, институт одржаја полако одлази у историју, као категорија која губи свој значај у времену уредно вођених регистара непокретности, али наглашавамо, ипак је то више случај код стицања права својине. Управо запостављеност поменута два института инспирисала је аутора да их споји у једну тему те покуша да покаже да институт одржаја код стварних службености има значајно поље примене, имајући у виду бројност ситуација на које се у пракси може применити, као и да стварне службености као стварна права на туђим стварима, те својеврстан вид оптерећења права својине, са специфичном правном природом негативних стварних службености итекако завређују пажњу.