АКТУЕЛНЕ ПОТРЕБЕ ДАЉЕГ РАЗВОЈА РАДНОГ ЗАКОНОДАВСТВА СРБИЈЕ - Jovanović, Predrag (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Сажетак: Актуелне потребе даљег развоја радног законодавства Србије тичу се области колективних односа запослених и послодаваца и њихових колективних права и обавеза. У питању су односи које успостављају радничке и послодавачке организације међусобно, али и односи између њих, са једне стране, и државе са друге стране. Другим речима, ради се о потреби јачања индустријске демократије (између осталог и доградњом радном законодавства у сфери колективних права запослених и послодаваца, а која је заправо данас у стагнацији. Чињеница је да слаби синдикални покрет у Србији, социјални дијалог, колективно преговарање о условима рада, партиципација запослених у управљању, те у тим оквирима треба тражити актуелне потребе за даљи развој радног законодавства, како би се ти оквири нормативно ојачали и обезбедили правну платформу за заустављање наведених негативних тенденција.   Кључне речи: синдикалне слободе и права;социјални дијалог; колективно преговарање;партиципација запослених у управљању, индустријска демократија; својинска трансформација; транзиција; радно законодавство.