ПРАВО НА ИНФОРМИСАЊЕ О ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ У МЕЂУНАРОДНИМ ПРАВНИМ АКТИМА - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Рад се бави питањем регулисања права физичких и правних лица на приступ информацијама о питањима животне средине, у релевантним међународним правним актима. Дат је преглед одређених међународних уговора који ово право предвиђају у свакој од појединих области коју регулишу. Право на приступ информацијама је детаљно прописано Архуском конвенцијом, којој је и посвећен значајан део рада. Овакво регулисање права на информисање о животној средини извршило је снажан утицај на државе и међународне организације, које су своју унутрашњу и међународну регулативу креирали управо угледајући се на решења из ове Конвенције. Најдаље је у овоме отишла Европска унија које је донела значајан број директива о праву јавности на добијање информација о животној средини. Посебно ће бити анализиран рад Одбора за праћење спровођења Архуске конвенције који има значајну улогу да процењује и доноси одлуке о поштовању примене саме конвенције у државама чланицама.