Uticaj zagađenja olovom na zdravlje čoveka (životnu sredinu) u starom Rimu - Sič, Magdolna (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Imajući u vidu da je olovo iz rudnika i topionica, zatim putem vodovoda i najzad putem prehrambenih proizvoda ugrožavao u najvećoj meri zdravlje stanovništva, autor u ovom radu razmatra moguć uticaj olova iz ovih izvora na ljudsko zdravlje (životnu sredinu) u starom Rimu, kao i sporno pitanje da li je zagađenje olovom bilo jedan od uzroka propasti Rimske imperije.