Примена начела uti possidetis juris у спору између Бенина и Нигера - Etinski, Rodoljub (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Ово није први територијални спор између бивших француских колонија који је решио Међународни суд. Суд је следио устављену праксу у погледу примене начела uti possidetis juris и effectivités. Ипак, нове чињенице тражиле су нова судска решења релевантна за то начело. Тако, Судско веће нагласило је да uti possidetis juris захтева не само ослањање на постојеће правне основе, већ, такође, да треба да се узме у обзир на који начин су ти наслови тумачени и примењени. Веће се фокусирало на колонијално право као искључиво релевантно за примену начела uti possidetis juris. Упркос намери Судског већа да реши спор искључиво применом начела uti possidetis juris, извшно упућивање на општу праксу у погледу граница на реци као и на начело правне сигурности било је неопходно.