NEZAKONITI PREKOGRANIČNI PROMET ZAŠTIĆENIH BILJNIH I ŽIVOTINJSKIH VRSTA - Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Procenjuje se da se da međunarodna trgovina divljim biljnim i životinjskim vrstama na godišnjem nivou vredi nekoliko milijardi dolara, trguje se stotinama miliona vrsta, i to živim primercima životinja i biljaka, te proizvodima dobijenim od njih, uključujući i prehrambene proizvode, kožne proizvode od egzotičnih vrsta, drvene muzičke instrumente, drvo, suvenire, lekove, kozmetička sredstva i drugo. Srazmere eksploatacije određenih biljnih i životinjskih vrsta su velike, tako da njihov promet zajedno sa drugim faktorima, kao što su gubitak staništa, u velikoj meri ugrožava njihovu populaciju dovodeći pojedine vrste do istrebljenja. Iako pojedine vrste divljih biljaka i životinja trgovinom nisu ugrožene, uređenje prometa radi obezbeđenja trgovine koja odgovara zahtevima održivog razvoja neophodno je kako bi se ova prirodna dobra sačuvala i za budućnost, a naročito da bi se sprečile pogubne posledice ilegalnog prometa zaštićenim vrstama u prekograničnim okvirima.