ЗНАЧАЈ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСЛОВНОГ АМБИЈЕНТА У СРБИЈИ - Golubović, Nataša L (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
У глобалној економији, где се земље међусобно такмиче у привлачењу страних инвестиција, веома је важно изградити институционални оквир који ће обезбедити подстицајни амбијент за инвестирање. Јачање владавине права доприноси повољнијем пословном амбијенту јер ствара климу стабилности и предвидљивости, где се пословни ризици могу рационално проценити. Србија је напредовала у сфери владавине права, али се стање у овој области не може означити као задовољавајуће. Унапређење владавине права допринело би побољшању пословног амбијента, чиме би се обезбедила компаративна предност домаће привреде на светском тржишту и компензирала друга ограничења у сфери привлачења инвестиција. Имајући у виду значај владавине права за побољшање пословног амбијента, циљ рада је анализа остварених разултата у области унапређења владавине права у Србији и идентификовање кључних слабости у овој сфери. Анализа владавине права заснива се на подацима Светског пројекта правде о квалитету владавине права по земљама, као и другим индикаторима који оцењују лакоћу пословања, степен конкурентности, квалитет управљања и степен економских слобода и степен развијености демократије, чији примарни циљ није квантификовање владавине права, али који у себи садрже, између осталог, и неке показатеље владавине права. Резултати анализе треба да укажу на остварене резултате у области владавине права у Србији, као основе за идентификовање кључних слабости у овој сфери и области у којима би продубљивање реформи допринело унапређењу пословног амбијента.