ИЗВРШАВАЊЕ ПРЕСУДА ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА - Tubić, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Европски суд за људска права сматра се најзначајнијим и најефикаснијим системом надзора у области међународне заштите људских права. Уз њега постоји и један повезани наднационални механизам који омогућава појединцима да остваре своја права на међународном плану. Управо овај механизам за подношење индивидуалних представки треба да премости јаз између циљева међународне заштите људских права и несавршеног извршења норми о људским правима на државном и локалном нивоу. Успешна и брза примена његови пресуда на националном нивоу је од суштинског значаја за сам Суд, јер од тога зависи и кредибилитет и легитимитет овог система заштите. У овом раду ће бити приказани најзначајнији аспекти извршавања и примене пресуда Суда. Анализираће се улога појединих органа Савета Европе – Комитета министара, Парламентарне скупштине и самог Суда у поступку извршавања пресуда. Поред тога, биће приказани и начини на који се оне примењују и извршавају.