EVROPSKO JAVNO TUŽILAŠTVO - Bugarski, Tatjana; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Budući da Evropska unija godišnje gubi značajan deo finansijskih sredstava usled krivičnog dela prevare i sličnih krivičnih dela izvršenih na štetu finansijskih interesa Unije u državama članicama, postojala je pretpostavka da je na nadnacionalnom nivou potrebno osnovati organ koji bi bio nadležan za istragu takvog nezakonitog ponašanja i i krivično gonjenje učinilaca. Iz tog razloga, Komisija Evropske unije je u julu 2013. iznela Predlog Uredbe o osnivanju Evropskog javnog tužilaštva, kao organa koji bi bio ovlašćen da istražuje krivična dela koja pogađaju finansijske interese Evropske unije i da krivično goni učinioce tih dela. Posle višegodišnjih pregovora između država članica i institucija Unije i prilagođavanja inicijalnog teksta, oktobra 2017. je usvojena Uredba kojom se osniva Evropsko javno tužilaštvo i utvrđuju njegova nadležnost i pravila rada. Predmet rada je prikaz i kritička analiza pojedinih rešenja iz ove Uredbe, da bi se sagledale mogućnosti za ostvarivanje zadataka Evropskog javnog tužilaštva u zaštiti finansijskih interesa Evropske unije.