Овлашћења јавног бележника у брачним/партнерским односима - Kovaček Stanić, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У правни систем Србије недавно је поново  уведена  професија јавног бележништва, Законом о јавном бележништву 2011. године. Јавни бележници или нотари постојали су у предратној Србији, док после II светског рата њихово постојање није било регулисано. У овом чланку се разматрају питања овлашћења јавног бележника у брачним и партнерским односима који проистичу из ванбрачне заједнице. Јавни бележник има овлашћења у имовинским и  лично-имовинским односима. Када се ради о имовинским односима, по Закону о јавном бележништву предвиђено је да се у облику јавнобележничког записа сачињавају споразуми о деоби заједничке имовине супружника или ванбрачних партнера, те уговори о имовинским односима између супружника, односно ванбрачних партнера. Када се ради о лично-имовинским односима, односно издржавању између супружника и ванбрачних партнера, јавни бележник је овлашћен да саставља споразуме о законском издржавању. Важно је нагласити да одрицање од права на издржавање у домаћем праву нема правно дејство.