Одредбе о одложном року за покретање арбитраже у међународним уговорима о заштити улагања и њихов утицај на надлежност арбитражних судова - Đundić, Petar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Одредбе о одложном року у међународним уговорима о заштити улагања пружају могућност улагачу из једне државе уговорнице да покрене арбитражу против државе домаћина улагања, под условом да је од настанка спора до покретања арбитражног поступка протекао рок утврђен уговором. Циљ оваквих одредаба је да се странама у спору омогући да у овом периоду приступе преговорима и покушају да постигну поравнање. Рад анализира став савремене арбитражне праксе према правној природи и утицају ових одредаба на надлежност арбитражних судова у инвестиционим споровима. Анализа показује постепену и јасну промену позиције коју заузимају арбитражну судови у случајевима када тужиоци не поштују наведене одредбе. Због тога што су арбитражни судови данас спремнији да санкционишу преурањено покретање арбитраже од стране улагача него што је то био случај пре једне деценије, може се очекивати много опрезније поступање потенцијалних тужилаца у овом погледу.