Изузеци од дужности обавештавања о несаобразности робе у праву међународне продаје - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У праву међународне продаје купац губи право да се позива на несаобразност испоручене робе ако продавца благовремено и уредно не обавести о њеним недостацима. У одређеним случајевима, међутим, купац задржава права која има на основу несаобразности робе чак и ако повреди дужност обавештавања. Прво, повреда дужности обавештавања не штети купцу, ако је продавац знао или му нису могле остати непознате чињенице на које се односи недостатак. Друго, купац се може користити правним средствима због несаобразне испоруке и онда кад има разумно оправдање што продавца није обавестио о несаобразности робе.