ОДНОС КОМУНИТАРНОГ САОБРАЋАЈНОГ ПРАВА И МЕЂУНАРОДНИХ КОНВЕНЦИЈА - Đurđev, Dušanka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Ступањем на снагу Лисабонског уговора из 2007, ЕУ је стекла својство правног лица и способност да закључује међународне уговоре. Сада је могућа примена националних прописа, међународних уговора које су закључиле само државе чланице ЕУ, секундарних комунитарних прописа, међународних уговора које је закључила само ЕУ са трећим државама или међународним организацијама и тзв мешовитих уговора а то су међународни уговори које су закључиле с једне стране ЕУ и државе чланице и с друге стране треће државе или међународне организације. У области транспорта ЕУ има овлашћење да закључује међународне уговоре у свим питањима транспортног права у којима је овлашћена да интерно, у оквиру ЕУ, уређује те транспортне односе. Ово поставља питање узајамног односа комунитарних прописа у области саобраћаја и међународних конвенција.