Одлука о сазивању скупштине акционарског друштва према Закону о привредним друштвима из 2011 год - Arsić, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Скупштина се сазива, пре свега, на основу закона. У том погледу могуће је разликовати две ситуације. На првом месту, законом је, у одређеним ситуацијама изричито предвиђена обавеза сазивања скупштине. Другу групу представљају ситуације у којим се скупштина сазива ради доношења одлука о питањима која су законом предвиђена као надлежност скупштине. Скупштина се сазива и на основу статута. Ипак, допуштено је да се законом предвиђена обавеза сазивања скупштине предвиди и статутом. Трећи основ за сазивање скупштине је интерес (добробит) друштва. Према Закону о привредним друштвима скупштину, начелно, сазива одбор директора, односно надзорни одбор у случају да је управљање друштвом дводомно. Ово се односи на редовну скупштину, као и на ванредну скупштину.