ПРАВНА ПРИРОДА АГЕНЦИЈА У ПРАВНОМ СИСТЕМУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Martinović, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Корени агенција, као институција јавног права, сежу у XIX век, када је у САД образована прва независна регулаторна агенција – Међудржавна комисија за трговину. У правном систему Републике Србије, агенције су право грађанства стекле од 2001. године. У протеклих десет година, формиран је изузетно велики број агенција у различитим областима друштвеног живота, при чему је њихова правна природа различита. Неуједначеност правног карактера агенција у Републици Србији у пракси изазива не мале проблеме. Економска и финансијска нецелисходност оснивања агенција нарочито долази до изражаја у ситуацијама када је иста друштвена област истовремено „покривена“ одговарајућим министарством и његовим панданом – агенцијом.