KODIFIKACIJA TRGOVAČKOG PRAVA U KNEŽEVINI SRBIJI (1849–1860) - Drakić, Gordana; Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Rad govori o donošenju Zakonika trgovačkog za Knjažestvo Srbiju, od prve ideje o kodifikaciji trgovačkog prava do izdavanja ovog kodeksa. U prvom delu rada prikazan je prvi, neuspešni pokušaj donošenja trgovačke kodifikacije, koji je trajao od 1849. do 1853. Drugi pokušaj (1856–1860), krunisan uspehom, predmet je drugog dela ovog rada. U oba dela svog članka autori se osvrću na inicijative za donošenje trgovačkog zakonika i njihova obrazloženja, reakcije državnih organa na te inicijative i komisije za izradu i pregled trgovačkog kodeksa.