Marginalije o funkciji krivičnog gonjenja - Brkić, Snežana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Sažetak: U fokusu ovog rada je uloga ovlašćenog tužioca u pretkrivičnom i krivičnom postupku. Dilemu da li tužiočev akt nazvati funkcijom optužbe ili funkcijom krivičnog gonjenja, autor rešava u korist ove poslednje. U radu su analizirane i kritikovane neke neprihvatljive definicije funkcije krivičnog gonjenja. Autor navodi da se funkcija krivičnog gonjenja sastoji iz pretprocesnog i procesnopg dela. Funkcija krivičnog gonjenja je razmotrena i kroz prizmu pojedinih istorijskih tipova krivičnog postupka, kao i kroz prizmu pojedinih vrsta ovlašćenih tužilaca. Ključne reči: javni tužilac, funkcija krivičnog gonjenja, krivični postupak