ОДУЗИМАЊЕ МАЛОЛЕТНОГ ЛИЦА И КРИВИЧНОПРАВНА РЕАКЦИЈА - Kovacevic, Milica D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Кривично гоњење за кривично дело одузимање малолетног лица требало би додатно да заштити право детета на живот са родитељимa, односно другим овлашћеним старатељима и на одржавање контакта како са родитељима, тако и са другим сродницима и блиским лицима. Поставља се питање да ли се права детета у овој области могу адекватно заштити применом кривичног права. Стога је рад конципиран тако да су у уводном делу у форми општих разматрања наведени одређени разлози који оправдавају постојање наведене инкриминације, уз осврт на релевантне међунaродноправне документе. Централни део рада посвећен је анализи позитивноправних решења из српског кривичног законодавства, уз посебно акцентовања међусобног односа кривичног дела отмице и кривичног дела одузимање малолетног лица, те указивање на спорна питања која се јављају у судској пракси. Циљ рада јесте да се укаже на реалне могућности кривичноправне заштите у овој сфери, као и да се нагласи потреба за поштовањем слова закона без одвећ екстензивног тумачења у практичној примени. Кључне речи: одузимање малолетног лица, отмица, права детета, право на контакт, најбољи интерес детета.