UPRAVLJANJE OTPADOM U EVROPSKOJ UNIJI - Bugarski, Tatjana; Tubić, Bojan; Pisarić, Milana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
U proteklih nekoliko decenija pojavila se značajna zabrinutost o uticaju otpada na životnu sredinu, i shodno tome su nekadašnje Evropske zajednice i Evropska unija usvojile veliki broj propisa o životnoj sredini. Neadekvatno upravljanje otpadom je dovelo do brojnih slučajeva zagađivanja zemljišta i podzemnih voda, čime je ugroženo prirodno funkcionisanje ekosistema i zdravlje populacije koja je izložena zagađenju. Strategija održivog razvoja Evropske unije identifikuje sprečavanje nastanka otpada i pravilno upravljanje njime kao jedan od svojih glavnih prioriteta. Jasno se ističe potreba za upravljanjem otpadom, na koji način se obezbeđuje najmanji rizik po ugrožavanje života i zdravlja ljudi i životne sredine. Cilj ovog rada je da se prikažu najznačajniji propisi Evropske unije o upravljanju otpadom, kao i da se analizira relevantna sudska praksa.