ВРСТЕ, ЦИЉ (СВРХА) И НАЧИНИ СМАЊЕЊА ОСНОВНОГ КАПИТАЛА ДРУШТВА С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРОНОШЋУ - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Смањење основног капитала је законом утврђен поступак чије успешно спровођење за последицу има смањење вредности до тада регистрованог основног капитала. Предмет овог рада су нека од најзначајнијих питања у вези са поступком смањења основног капитала: врсте, сврха (циљ) и начини смањења основног капитала друштва с ограниченом одговорношћу. Иако се у Закону о привредним друштвима не помињу врсте смањења основног капитала, у економској и правној теорији, али и упоредном праву изграђена је подела смањења основног капитала према два критеријума. Према економском критеријуму, једнако као и код повећања основног капитала, разликују се ефективно и номинално смањење основног капитала. Поменута економска подела довела је до стварања два различита правна поступка смањења основног капитала у праву привредних друштава. У том смислу разликују се редовни (нем. оrdentliche Kapitalherabsetzung) и поједностављени поступак смањења основног капитала (нем. verainfachte Kapitalherabsetzung). Циљ или више њих су разлози због којих се спроводи смањење основног капитала. Циљ (сврха) смањења основног капитала је, с једне стране, обавештење повериоцима о стању друштва и, с друге стране, заштита чланова друштва с ограниченом одговорношћу. Од врста и циљева смањења основног капитала треба разликовати начине тј. правне технике којима се долази до смањења основног капитала. До последњих измена и допуна Закона о привредним друштвима на смањење основног капитала друштва с ограниченом одговорношћу сходно су се примењивале одредбе о смањењу основног капитала акционарског друштва. Дакле, није постојала посебна регулатива која би се односила на смањење основног капитала друштва с ограниченом одговорношћу. Нова регулатива је, међутим, непотпуна. Овакво непотпуно регулисање овог поступка, уз истовремено потпуно укидање сходне примене норми о смањењу основног капитала акционарског друштва, вероватно ће изазвати још веће проблеме у пракси.