УЗ ДИЛЕМУ О „ГРАНИЦАМА“ ОГРАНИЧЕЊА ПРАВА НА ПОВЕРЉИВОСТ ЗДРАВСТВЕНИХ ПОДАТАКА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ – УСТАВНОПРАВНИ АСПЕКТ - Rajić, Nataša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Право на заштиту података о личности представља право гарантовано Уставом Републике Србије. Ова гаранција обухвата заштиту свих података о личности, укључујући и податке који се односе на здравствено стање. У раду се обрађује питање допуштених ограничења овог права, са нарочитим освртом на допуштеност ограничења у циљу заштите здравља других. У ширем смислу, разматра се однос два основна права: права на заштиту података о личности и права на заштиту здравља (других). Нормативни оквир анализе чине Устав Републике Србије, потврђени међународни уговори из области људских права (нарочито Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода) као и закони из области здравствене заштите.