TUŽBA PO ODREDBAMA ZAKONIKA O GRAĐANSKOM SUDSKOM POSTUPKU IZ 1865. GODINE - Kulauzov, Maša (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Autor u radu vrši istorijskopravnu analizu odredaba Zakonika o građanskom sudskom postupku iz 1865. godine koje se odnose na tužbu. Detaljno su razmotreni sadržaj tužbe i procesne pretpostavke koje su morale biti ispunjene da bi se po njoj moglo postupati, odgovor na tužbu i rokovi za njegovo podnošenje, kao i protivtužba. Izloženo je kako je 1864. godine tekla procedura konačnog uobličavanja normi o inicijalnom parničnom aktu u zakonskom tekstu. Sa tim ciljem analizirane su primedbe koje je Komisija imenovana od strane Državnog saveta iznela na račun pojedinih odredaba zakonskog nacrta, kao i odgovor ministra pravde, autora kodifikacije na njih. Iako odredbe o tužbi nisu novelirane za sve vreme važenja procesnog kodeksa, skrenuta je pažnja i na izmene i dopune pojedinačnih članova o tužbi predložene 1872. godine i reakciju nadležnih sudskih vlasti na njih. U tom kontekstu razmotreni su komentari izneti povodom pojedinih važećih, ali i sugerisanih zakonskih rešenja.