ПРУЖАЊЕ ЈАВНИХ УСЛУГА У ОБЛАСТИ БИОМЕДИЦИНЕ - Radošević, Ratko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
У раду се анализира једна од новина, уведених Законом о општем управном поступку – пружање јавних услуга. У складу са овим Законом, пружање јавних услуга требало би да спада у предмет управног поступка и представља један од облика „управног поступања“. Суштински посматрано, међутим, под пружањем јавних услуга не ради се о „управном поступању“, него о делатностима јавних служби. Смисао нормирања ових делатности Законом о општем управном поступку огледа се у обезбеђивању правне заштите корисницима јавних услуга. На примеру здравствених услуга у области биомедицине показује се да законодавац на овај начин само непотребно удваја и компликује правну заштиту корисника јавних услуга, с обзиром на то да она већ постоји и да је уређена посебним прописима.