Улога клаузуле јавног поретка код уговора са међународним елементом - Ristić, Bojana D. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Једна од основних функција јавног поретка код уговора са међународним елементом јесте улога предмета заштите клаузуле јавног поретка, института међународног приватног права који омогућава суду да одбије право меродавно према колизионој норми уколико је резултат примене тог права супротан јавном поретку. Део јавног поретка који је неопходно заштитити у материји уговора односи се на начела као што су начело слободе уговарања, начело савесности и поштења или начело равноправности учесника у уговорним односима. Несумњиво је да се клаузулом јавног поретка штити јавни поредак државе суда, што се може видети и у чињеници да је ова установа заступљена у већини националних и међународних извора релевантних за одређивање меродавног права за уговоре. Међутим, отвара се питање да ли се клаузулом јавног поретка може заштитити и јавни поредак треће државе са којом је уговор повезан (нпр. са државом места извршења уговора). У доктрини су присутни ставови како за, тако и против оваквог поступања и они су изложени у овом раду.