УТИЦАЈ СЕКСУАЛНОГ ЗЛОСТАВЉАЊА НА ПОСЛОВНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПРЕДУЗЕЋА У СРБИЈИ ПРАВНО – БИХЕЈВИОРАЛНИ АСПЕКТИ - Đurić, Zvezdan; Erić, Ivana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2019)
Сажетак: Сексуално злостављање на послу представља један од највећих стресора, који може изазвати бројне последице. Поседује правну, моралну и бихејвиоралну димензију. Услед тога у раду су презентиране правне дефиниције, поједине моралне дилеме и бихејвиоралне импликације. Свакако, посматрано из угла пословних импликација сексуално злостављање оставља негативне психолошке и опште здравствене последице, као и значајан пад пословних перформанси. Препознавањем поменутог проблема савремене светске организације, труде се да искорене тако велику пошаст. Међутим, у многим традиционалним срединама, којима припада и наша, проблематика дуги низ година није разматрана као значајна. Током 2005. године, Законом бива забрањено сексуално злостављање у нашој земљи, чиме је показана добра воља за искорењивањем тако ружне праксе. У раду је спроведено емпиријско истраживање са намером утврђивања стварне присутности сексуалног злостављања и његових импликација на пословне перформансе организација.