НЕКИ АСПЕКТИ ПОЛИТИКЕ УНУТРАШЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ КАО ЕЛЕМЕНТА СТРАТЕГИЈЕ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Stajić, Ljubomir; Radivojević, Nenad P; Mirković, Vladan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Успостављање и реорганизовање система националне безбедности увек има своје утемељење на одређеним стратешким и нормативноправним актима којима се одређују организација, надлежности, овлашћења, координација, сарадња, контрола и друга питања од значаја за рад субјеката система националне безбедности. Та документа морају бити израз консензуса релевантних чинилаца једног друштва. Република Србија је своју прву Стратегију националне безбедности усвојила 2009. године, иако су реформе система националне безбедности почеле и пре тога. С обзиром на актуелност питања уставних реформи, као и најаве усвајања нове стратегије националне безбедности које се очекују у предстојећем периоду, у овом раду ћемо се осврнути на нека општа питања стратешких акат, као и практичне домете реализовања политике унутрашње безбедности која је вођена у претходних осам година. Такође, у раду смо извршили нове класификације стратешких докумената којима се уређују питања националне безбедности и указали на нека питања која је потребно узети у обзир приликом креирања и реализације политике националне безбедности. Узимајући у обзир велики број субјекта система безбедности задужених за остваривање унутрашње безбедности, као и обим овог рада, анализираћемо само неке од донетих стратешких и нормативноправних акта, проистеклих из Стратегије националне безбедности. Тим актима се уређују организација и надлежности полиције као организационе јединице Министарства унутрашњих послова, а тичу се борбе против организованог криминала.