ЛОКАЛНА САМОУПРАВА У КРАЉЕВИНИ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА - Drakić, Gordana; Stanković, Uroš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Сажетак: Дискусије о питању унутрашњег уређења државе обележиле су рад Уставотворне скупштине Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Према ставу који су заступали у односу према том питању, у Уставотворној скупштини формирала су се два супротстављена политичка блока: унитаристички и федералистички. Нацрти устава поднесени Уставном одбору од стране представника различитих политичких опција садржали су различите концепте организације локалне самоуправе у новоформираној југословенској држави. У раду је изложен положај локалне самоуправе према Уставу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и прописима који су ближе разрађивали релевантне уставне одредбе. Аутори су се у раду осврнули и на разлоге због којих благовремено донесени прописи о локалној самоуправи нису у потпуности заживели у пракси у периоду трајања парламентаризма у првој југословенској држави.