Појам и предмет права плодоуживања у будућој кодификацији грађанског права Србије - Popov, Danica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Право плодоуживања је, временски ограничено, најшире право употребе и прибирања плодова са туђе ствари (послужно добро) уз очување њене супстанције. Предмет права плодоуживања  могу бити ствари, права, имовина или имовимска целина као и заоставштина или њен аликвотни део како је предложено у Преднацрту Грађанског законика. Плодоуживање обухвата и припатке, производе и прираштаје послужног добра као и користи  које оно даје, ако стране тако уговоре или ако законом није предвиђено нешто друго. Ствар као  предмет плодоуживања може да буде покретна или непокретна, али мора да буде непотрошна. Може се конституисати и плодоуживање на потрошним стварима, (неправо плодоуживање), али за њега важе посебна правила. Права као предмет плодоуживања, морају да буду преносива имовинска права која се могу непосредно или посредно користити. Нацртом Грађанског законика се предлаже да заоставштина или њен аликвотни део могу бити предмет плодоуживања, јер је чине ствари и права као део имовине или имовинске целине.  У раду се даље разматра начин прибирања плодова које даје послужно добро. Плодоуживање као свеобухватно и искључиво право личне службености је временски ограничено. Ако је конституисано у корист физичког лица, може трајати најдуже до краја његовог живота, ако се уговором или завештањем не предвиди краћи рок. За правно лице се Преднацрту Грађанског законика предвиђа да траје до престанка правног лица а најдуже 50. година.