СЛУЖБЕНИЧКО ПРАВО У СРБИЈИ НА РАЗМЕЂИ ВЕКОВА – САВРЕМЕНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У РАЗВОЈУ СЛУЖБЕНИЧКОГ СИСТЕМА И ИЗБОР ДРЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА - Martinović, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
С обзиром на то да су декларисани циљеви реформи службеничких система у свим државама транзиције, па тако и у Србији, углавном били исти – обезбеђење професионалног, рационализованог и деполитизованог службеничког апарата – све оне су се определиле за слична одређења и поделе државних службеника, али са различитим обухватом и различитим начинима њиховог избора. Иако се у институционализацији решења често полазило од истих теоријских модела, услед различитих комбинација њихових појединих елемената, они нису резултирали сличним законским решењима, а пракса њихове примене је неретко изнедрила веома оригинална решења. Ширење круга државних службеника на рачун функционера, балансирање каријерног и уговорног модела и јачање централизације избора, неке су од основних тенденција у развоју службеничког система у Србији. У раду су обрађена питања класификације и избора државних службеника у Србији и њихова усклађеност са прокламованим принципима.