МАТЕРИЈАЛНОПРАВНИ ТЕСТ ЗА ОЦЕНУ КОНЦЕНТРАЦИЈА У ПРАВУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ – ТЕСТ ЗНАЧАЈНОГ ОГРАНИЧАВАЊА КОНКУРЕНЦИЈЕ - Fišer-Šobot, Sandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Материјалноправна оцена концентрација представља комплексан задатак јер се њоме одређује које концентрације ће бити дозвољене, а које забрањене. С обзиром да се концентрације испитују ex ante, од суштинског је значаја да критеријуми испитивања концентрације буду такви да омогуће исправну прогнозу потенцијалних утицаја концентрације на конкуренцију на тржишту. У праву конкуренције ЕУ начелно је прихваћен принцип да су конценттарције дозвољене, а биће забрањене само ако су неспојиве са заједничким тржиштем, односно уколико се концентрацијом битно ограничава конкуренција на заједничком тржишту или његовом значајном делу, посебно као резултат стварања или јачања доминантног положаја. Приликом материјалноправне оцене предложене концентрације Европска комисија примењује тест значајног ограничавања конкуренције (SIEC тест), који је у право конкуренције ЕУ уведен Уредбом 139/04. У овом раду аутор даје приказ и анализу развоја контроле концентрација у ЕУ, разлоге за увођење новог теста за материјалноправну оцену конценцентрација, као и најзначајније карактеристике SIEC теста.