IUS VENDENDI ЗАЛОЖНОГ ПОВЕРИОЦА И ПИТАЊЕ ОДГОВОРНОСТИ ЗА ЕВИКЦИЈУ У РИМСКОМ ПРАВУ - Sič, Magdolna I; Milutin, Milan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
У овом раду разматрамо следећа питања: развој права продаје (ius vendendi) предмета залоге од стране заложног повериоца у случају пигнуса; питање на чему се базира његово овлашћење да као невласник, супротно правилу „nemo plus iuris“, пренесе право својине на купца; и са овима повезано питање одговорности за евикцију. Главна тема нашег истраживања јесте: кога терети одговорност ако предмет залоге буде евициран од купца – повериоца или непосредно дужника? Ово питање је било веома актуелно у старом Риму. С обзиром на то да је евиденција непокретности и других ствари првенствено служила обезбеђењу наплате пореза, да није била ажурна и ретко је била доступна приватним лицима, често је долазило до залагања туђих ствари, о чему сведочи знатан број текстова у изворима. Пратећи казуистичка решења класичних правника заснованих на принципу bonae fidei, у Јустинијановом праву стижемо до одговора на наше питање: да дужник непосредно одговора за евикцију продатог предмета залоге – до решења које је, по нашем мишљењу, прихватљиво и у савременом праву.