Заштита јавних интереса и јавно-приватно партнерство - Дивљак, Драго (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Предмет анализе у раду је остваривање заштите јавних интереса у јавно-приватном партнерству. С обзиром на правну конструкцију партнерство и његове циљеве, то питање  је   битно, са  значајним правним и практичним  реперкусијама. У том оквиру се  посебно разматра  положај јавног партнера у том односу, као и анализирају правни оквири и  могућности остваривања и заштите јавних интереса, како  у предуговорној фази,  тако и фази конципирања  уговора. У посебном фокусу ће бити питање алокације ризика. Анализа је превасходно усмерена ка нашем праву, али она свакако укључује и компаративно  посматрање истих питања и њихових практичних реперкусија,  у неким националним правима и праву ЕУ. Проблему заштите јавних интереса у нашем праву је посвећена, номинално гледано,  значајна  пажња. Она је манифестована с једне стране,подизањем тог питања на ниво принципа, с друге стране, креирањем мноштва посебних инструмената у различитим фазама настанка, уговарања  и реализације  партнерства. Ипак, фактички ново зашите зависи од примене тих правила у пракси. С друге страна,она је једним делом  зависна и  од поступања јавног партнера у фази креирања уговорних клаузула. Наиме,  остваривање заштите јавних интереса, због примене принципа аутономије  у  овој области, у  одређеној  мери је дато у руке самом јавном партнеру. На тај начин она је  зависна и од његовог приступа и припремљености.