ОДЛУКА О ПОВЕЋАЊУ ОСНОВНОГ КАПИТАЛА ДРУШТВА С ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ НОВИМ УЛОЗИМА - Marjanski, Vladimir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Одлуком о повећању основног капитала изражава се воља друштва за извршењем повећања основног капитала. Одлуку о повећању основног капитала друштва с ограниченом одговорношћу може донети искључиво скупштина. Скупштинском одлуком врши се формирање и изражавање воље органа (скупштине), коју друштво сматра својом. Скупштина је орган друштва и њена одлука правно представља вољу друштва да спроведе повећање основног капитала. У том смислу одлука о повећању основног капитала је само иницијални (припремни акт) у поступку повећања основног капитала новим улозима. Она, дакле, представља само једнострану изјаву воље друштва која је усмерена ка постојећим члановима или трећим лицима да учествују у поступку повећања основног капитала. У делу Закона о привредним друштвима који се односи на друштва с ограниченом одговорношћу закон садржи само неколико одредби које се директно односе на повећање основног капитала друштва с ограниченом одговорношћу. У вези са осталим правилима која се односе на повећање основног капитала друштва с ограниченом одговорношћу утврђена је сходна примена одредби о повећању основног капитала акционарског друштва. Следствено томе, садржина одлуке прилагођена је првенствено овом поступку код акционарских друштава. Ово није најбоља законска техника за уређење оваквог важног поступка, јер у пракси захтева правилан одабир одредби које се могу применити на повећање основног капитала друштва с ограниченом одговорношћу.