ОДГОВОР ДРЖАВЕ И ДРУШТВА НА НАСИЉЕ У ПОРОДИЦИ - Stajić, Ljubomir (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Свако насиље наилази на одређену реакцију друштва и држава. Насиље у породици као облик насиља изазива велику реакцију јавности, пре свега због бруталности, бројности, аморалности и последица које оставља по жртву, али и друштво и систем безбедности у целини. Решавање проблема насиља у породици захтева мултидисциплинаран приступ. С тим у вези, држава предузима низ мера и активности како би се то насиље спречило, али и сузбило у случају избијања. То првенствено подразумева усвајање одговарајућих стратешких и позитивноправних аката, као и безбедносних мера и активности којима су прецизно одређене надлежности, организација, овлашћења и сарадња појединих државних органа и институција. Примећено је да у досадашњим истраживањима безбедносни аспекти насиља у породици нису уопште, или нису истражени у довољној мери. Узимајући у обзир наведено, у раду су анализирани последице насиља у породици, и то последице како по жртву, тако и по систем безбедности, друштво и државу. Извршене су нове класификације насиља у породици, као и класификације модела (образаца) тог насиља. Такође, у раду је указано на одређен проблеме у досадашњој пракси поступања државних органа, пре свих полиције. На крају, дат је приказ нових решења предвиђених Законом о спречавању насиља у породици, којима се у значајној мери побољшава положај жртава, као и њихова заштита и помоћ.