Смањење основног капитала акционарског друштва и заштита поверилаца - Arsić, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
У праву Републике Србије заштита поверилаца приликом смањивања основног капитала акционарског друштва предвиђена је у чл. 319 Закона о привредним друштвима. Право одређене групе поверилаца да траже обезбеђење својих потраживања предвиђено је и у компанијским Директивама ЕУ. Право да траже обезбеђење потраживања имају они повериоци чија су потраживања настала пре истека рока од 30 дана од дана објаве одлуке о смањењу основног капитала. За разлику од неких националних права и директива ЕУ, где је ово право предвиђено у корист поверилаца недоспелих потраживања, у српском прави ова група поверилаца има право да тражи обезбеђење независно од датума доспећа. Издвајање ове групе поверилаца у односу на општи режим обезбеђења поверилаца заснива се на корпоративним последицама које се огледају у спровођењу смањења основног капитала и забрани исплата акционарима до протека 30 дана од дана смањења основног капитала. Када су потраживања у питању ради се о облигационоправним захтевима независно од њиховог основа. Поступак обезбеђења поверилаца се не спроводи у одређеним ситуацијама када долази до поништаја акција, као и када нема промене нето имовине акционарског друштва. Oбезбеђење потраживања не могу тражити повериоци чија потраживања спадају у први или други исплатни ред у смислу закона којим се уређује стечај, као ни повериоци чије је потраживање обезбеђено. Право поверилаца на обезбеђење потраживања ужива судску заштиту у парничном поступку.