ФАКТОРИ ПРОМЕНА НА ТРЖИШТУ РАДНЕ СНАГЕ СРБИЈЕ - Milošević, Goran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
ФАКТОРИ ПРОМЕНА НА ТРЖИШТУ РАДНЕ СНАГЕ СРБИЈЕ Апстракт: Тржиште рада показије изражене осцилације између понуде и тражње, што у основи одражава економски амбијент српске привреде. Те промене на тржишту рада су последица економске политике земље, услова пословања, законске регулативе, социјалних потреса, токова сиве економије и других економских, социјалних, правних и политичких фактора. Раст запослености радне снаге ствара услове за већи ниво упослености свих економских ресурса, што ће на дужи рок омогућити раст бруто домаћег производа и бољи положај свих економских субјеката у земљи. Држава мора изградити инструменте којима ће развијати приватну иницијативу и отварање нових радних места. Неопходно је створити амбијент који ће стимулисати инвестиције и већу упосленост привреде, што ће имати за резултат и већу запосленост. Кључне речи: национална економија, тржиште, радна снага, незапосленост, бруто домаћи производ, инфлација, монетарна политика, фискална политика, инвестиције.