МЕХАНИЗАМ ОБЕЗБЕЂЕЊА ОБВЕЗНИЦА С ОСВРТОМ НА СТАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Krstić, Nikola B (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2018)
Како би се побољшали изгледи за успех емисије обвезница, те да би се остварила нижа каматна стопа при емисији, прибегава се установљавању обезбеђења. Обезбеђење може бити персонално или реално. Као видови персоналног обезбеђења се јављају јемство, банкарска и државна гаранција, као и осигурање потраживања, а као реално обезбеђење хипотека и залога. Рад се бави практичним проблемима специфичним за установљавање сваког од претходно поменутих видова обезбеђења емисије обвезница, предусловима који се морају испунити да би се поједини видови обезбеђења установили, те питањем да ли је у нашем правном систему могуће установити обезбеђење обвезница.