МЕХАНИЗМИ ИЛИ НАЧИНИ РАЗВИЈАЊА И УНАПРЕЂЕЊА БЕЗБЕДНОСНЕ КУЛТУРЕ - Stanarevic, Svetlana S (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
У овом тексту покушаћемо да објаснимо и препоручимо начине на који се може развијати или унапредити безбедносна култура. Наиме, овај концепт се у студијама безбедности најчешће представља као средство или аналитички оквир за разумевање промена, које се дешавају у безбедносној сфери током времена. Међутим, желимо да нагласимо важност разматрања и примене безбедносне културе као средства за стварање промена, што може бити значајно у (садашњем) тренутку турбулентних дешавања широм света, који имају нарочите безбедносне импликације. Поред аналитичких могућности, концепт безбедносне културе има и нормативне и у том смислу је важно утврдити који све механизми па и фактори могу допринети да се развија и унапреди. Ми смо се у овом раду определили да представимо улогу и значај система образовања, успостављање и развијање стандарда, увођење механизма контроле и обавезивање и/или посвећеност. Изабрани механизми и/или фактори су важни јер испуњавају/задовољавају потребу за одређеним сетом знања и вештина, обезбеђују поштовање безбедносних мера, правила, процедура и очекивања, утичу на понашање којим се штите утврђене вредности, а уз то показују дугорочну посвећеност како би се изградило отворено и поверљиво окружење фокусирано и проактивно према смањењу ризика и претњи за добробит свих.