СПЕЦИФИЧНОСТИ УСТАВНОГ СУДА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ СА ОСВРТОМ НА КРИВИЧНУ ОДГОВОРНОСТ ЗА НЕИЗВРШЕЊЕ ЊЕГОВИХ ОДЛУКА - Guska, Goran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2017)
Устав Босне и Херцеговине чини саставни део Дејтонског мировног споразума којим је настала данашња држава Босна и Херцеговина и специфичан је  у односу на уставе већине држава у свету. Тако и Уставни суд који има улогу заштитника Устава Босне и Херцеговине  има своје специфичности у односу на Уставне судове држава које устав штите на овакав начин. Један део рада се односи на  анализу  организације и надлежности Уставног суда Босне и Херцеговине са свим његовим специфичностима као и одлука које суд доноси  са тежиштем на оне одлуке које се односе на оцену  уставности аката законодавних органа у Босни и Херцеговини које нису у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине или обавезно важећим међународним правним актима са фокусом на њихово неизвршење. Други део се односи на кривичну одговорност за неизвршење одлука Уставног суда Босне и Херцеговине као и правне механизме  који су у функцији обезбеђења извршења одлука Уставног суда. Одговоре на питања када постоји  кривична одговорност за  неизвршење одлука Уставног суда Босне и Херцеговине, на кога се она конкретно односи и у вези са тим поступање у пракси добили смо анализирајући конкретне одлуке. Тако је извршена анализа одлука Уставног суда које се односе на Дан Републике Српске и референдум у Републици Српској  2016. године.