О основним начелима Закона о извршењу и обезбеђењу - Keča, Ranko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
У раду се разматра систем начела Закона о извршењу и обезбеђењу. Разматра се у којој мери та решења одговарају раније важећем законодавству и  пре свега у светлу процесне позиције главних процесних субјеката - извршног повериоца и извршног дужника. Обухваћен је садржај основних начела овог поступка:  начела социјалног поступања, начела диспозиције и официјелности, начела обостраног саслушања странака,  начела писмености, посреднести и нејавног поступања, начела формалног легалитета,  начела хитности и начела временског приоритета. Поред тога што нови Закон о извршењу и обезбеђењу тежи снажнијој заштити интереса извршног повериоца приметан је напор редактора овог законског текста да се новим законским решењима  допринесе бржем и ефикаснијем остваривању овог вида правне заштите што се испољава у низу конкретних процесних уставова којесу приказане у раду.
Keywords: position of the parties in enforcement procedure||; ||процесни положај странака у извршном поступку; principle of time priority||; ||начело временског приоритета; principle of urgency||; ||начело хитности; principle of formal legality||; ||начело формалног легалитета; indirectness and unpublicity||; ||посреднести и нејавног поступања; principles of proceeding in writing||; ||начела писмености; right to be heard||; ||начело обостраног саслушања странака; principle of disposition and official proceeding||; ||начела диспозиције и официјелности; principle of social proceedings||; ||начело социјалног поступања; principles of enforcement procedure||; ||начела извршног поступка; Code of Enforcement and Security||; ||Закон о извршењу и обезбеђењу