ПРАВО У СВЕТУ ВРЕДНОСТИ - Trajkovic, Marko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Да ли право може да „истисне" вредности, будући да нихилистички однос према вредностима води ка одбацивању основне улоге права, која се састоји у остваривању и заштити вредности? Да ли правна норма, као састојак права преточен у заповест, заиста има за циљ да успостави понашање које остварује вредности које садржи? Да ли устав, закон и други акти, као облици „утеловљења" правне норме, свој основ заиста  имају у одговарајућим друштвеним и правним вредностима?Насупрот праву налази се човек способан да размишља и запита се: да ли он живи саобразно са правним нормама само из страха од казне? Да ли би власт икада могла да изгради правни систем који би у целости почивао на страху од санкција? Да ли би такав правни систем икада постао чврста целина или би се „урушио" сам од себе? Да ли је разлог за пропадање система државе и права, на пример, недовољно централизована власт или недостатак вредности у њиховим темељима? Од одговора на та питања зависи одговор на питање, које је поставио Тома Аквински: да ли је право створено само за зле и опаке?
Keywords: Law||; ||право; Realization||; ||oстваривање; No value||; ||невредност; Value||; ||вредност