САОБРАЋАЈ И ОДРЖИВИ РАЗВОЈ - Đurđev, Dušanka (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Као одржив саобраћај се одређује  онај који је безбедан, квалитетан, приступачан свима, еколошки прихватљив, економски оправдан и који позитивно доприноси локалном, националном и међународном развоју. Очито је да сваки вид саобраћаја   производи ризике загађивањем ваздуха, земље или воде, али су ти ризици различити. Отуда  међународна  заједница, кроз своје институције,  инсистира  на   равномернијем  развоју  свих видова саобраћаја и  давању  предности  железничком и саобраћају унутрашњим пловним путевима. У најновијим међународним  документима се  инсистира на  одрживом  саобраћају  или  саобраћају у функцији одрживог  развоја (transport for sustainable development). Зато су значајни међународни прописи којима се регулишу разни аспекти саобраћаја (еколошки, безбедносни, организациони).
Keywords: railway traffic||; ||железнички саобраћај; inland navigation||; ||унутрашња пловидба; environment||; ||животнa срединa; substantial development||; ||одрживи развој; transport||; ||саобраћај