ПРИМЕНА МЕЂУНАРОДНОГ ЕКОЛОШКОГ ПРАВА У ОРУЖАНИМ СУКОБИМА - Raičević, Nebojša; Radivojević, Zoran (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2012)
Рад је посвећен проблему заштите животне средине током оружаних сукоба, при чему се главна пажња усмерава на испитивање могућности примене међународног еколошког права у оружаним сукобима. У првом делу рада су представљена правила међународног хуманитарног права од значаја за заштиту животне средине садржана у различитим изворима ове гране права (међународним уговорима, међународним обичајима и општима начелима). У том делу је указано на слабости и недостатке еколошких одредби међународног хуманитарног права, како оних традиционалних од посредног значаја за заштиту животне средине, тако и савремених правила која, углавном, на директан начин штите животну средину. Други део рада посвећен је примењивим правилима међународног еколошког права у оружаним сукобима. Најпре се испитује могућност примене вишестраних еколошких угoвора у оружаним сукобима. Том приликом се указује на постојање различитих категорија таквих уговора, при чему је највећа пажња посвећена уговорима који не садрже одредбе о сопственој примени током оружаних сукоба. Потом се анализира примена правила међународног обичајног еколошког права  за време оружаних сукоба. Та правила имају далеко мањи значај у поређењу са међународним уговорима и своде се само на неколико општих принципа за које се може сматрати да данас представљају норме обичајног права. На крају, испитује се могућност примене норми тзв. меког еколошког права, као што су правила садржана у различитим декларацијама и резолуцијама усвојеним на међународним скуповима или у оквиру међународних организација.
Keywords: soft law||; ||меко право; international customary law||; ||међународно обичајно право; international treaties||; ||међународни уговори; international environmental law||; ||међународно еколошко право; protection of the environment||; ||заштита животне средине; international humanitarian law||; ||међународно хуманитарно право